Az év M&A jogásza/csapata – DLA Piper Horváth és Társai Ügyvédi Iroda

Az MKB Bank restrukturálása és szanálási eljárás keretében történő értékesítése

DLA Piper Horváth és Társai Ügyvédi Iroda

A DLA Piper Horváth és Társai Ügyvédi Iroda a vezető magyarországi jogi szolgáltatók egyike, mely 1988 óta végez tanácsadást hazai és nemzetközi ügyfelei részére. A nemzetközi szakmai rangsorokban a DLA Piper rendszeresen a legjobb magyar ügyvédi irodák között szerepel; 2016-ban elnyerte a Chambers & Partners „Év Ügyvédi Irodája Magyarországon” díját.

A pályázatban bemutatott ügyben a DLA Piper a szanálási hatóságként működő Magyar Nemzeti Bank tanácsadójaként járt el az MKB szanálási eljárás keretében megvalósított reorganizációja, továbbá többfordulós, nemzetközi versenyértékesítés során történt eladása kapcsán. A tranzakció európai szinten is precedens értékű volt, a bankszanálási uniós irányelv alapján ebben az ügyben került először sor bankmentésre és sikeres értékesítésre. Az ügy úttörő jellege miatt a jogalkalmazási gyakorlat teljes hiánya különösen nagy szakmai kihívást jelentett. A túl általános szövegezésű irányelv alkalmazása során az ügyvédi irodának számtalan alapvető fontosságú kérdésben kellett állást foglalnia.
A DLA Piper budapesti irodája az MKB Bank Zrt. reorganizációjába először az MKB Bank Zrt. tanácsadójaként kapcsolódott be egyik meghatározó leányvállalata értékesítése során. Ezen tranzakcióra – mely a bank tőkehelyzetének rendezését, a portfóliótisztítást célozta – is már a bank szanálása alatt került sor. Az ügyben szanálási hatóságként eljáró Magyar Nemzeti Bank e megbízás után kérte fel az irodát, hogy az MNB tanácsadójaként a teljes szanálási folyamat spektrumában nyújtson jogi tanácsadást a hatóság részére.

A megbízás főbb területeihez tartozott többek között az MKB Bank nem teljesítő és piacon nem értékesíthető 214 milliárd forint bruttó értékű hitelportfóliójának a Szanálási Alapra történő átruházásához kötődő szanálási jogi kérdésekkel kapcsolatos tanácsadás. A DLA Piper az MKB Bank nem teljesítő portfóliójának a Szanálási Alapra történő átruházásban megtestesülő állami támogatással és az ahhoz kapcsolódó szerkezetátalakítási terv Európai Bizottság általi engedélyezésével kapcsolatban is támogatta az MNB-t jogi tanácsaival. Az MKB Banknak előzőek szerinti reorganizációját követő értékesítése során szintén a budapesti iroda látta el az eladói oldal jogi képviseletét. A sikeres eladásra többfordulós, nemzetközi versenyértékesítés keretében került sor, mely során pénzügyi tanácsadóként a JP Morgan, jogi tanácsadóként pedig a DLA Piper járt el.

Az ügy úttörő jellege miatt az európai uniós szanálási rezsimmel kapcsolatos általános tapasztalataikat a DLA Piper budapesti munkatársai más európai uniós szanálási hatóság, illetve a DLA Piper külföldi kollégáival is megosztották.

A képen (balról jobbra): dr. Kőhegyi Dávid, dr. Molnár Gábor, dr. Nemescsói András, dr. Hollós Gábor, dr. Kimmel Jenő

A képen (balról jobbra): dr. Kőhegyi Dávid, dr. Molnár Gábor, dr. Nemescsói András, dr. Hollós Gábor, dr. Kimmel Jenő

A DLA Piper Horváth és Társai Ügyvédi Iroda csapat tagjai:

• dr. Molnár Gábor

• dr. Nemescsói András

• dr. Kimmel Jenő

• dr. Hollós Gábor

• dr. Kőhegyi Dávid