Az év jogtanácsosa – Dr. Kozma Dávid – UNIQA Biztosító ZRt.

2016 – az innováció és egyszerűsítés éve az UNIQA Jogi osztályán

Dr. Kozma Dávid – UNIQA Biztosító Zrt.

Az UNIQA Biztosító Zrt. vezető jogtanácsos helyettese. Általános iskolai tanárai jóslatát beteljesítve 2011-ben végzett az ELTE ÁJK nap-pali tagozatán. Másodévesként gyakornoki állást kapott az UNIQA stratégiával, leányvállalatokkal, üzletfejlesztéssel és nem-biztosítástechnikai jogi kérdésekkel foglalkozó jogi osztályán, azóta különböző jogi munkakörökben (jogi előadó, jogi főelőadó, jogtanácsos, vezető jogtanácsos helyettes) dolgozik az UNIQA-nál és leányvállalatainál. Az egyetem elvégzését követően adójogi szakjogász, majd – a szakvizsgával párhuzamosan – biztosítási szakjogász képzettséget szerzett.

Az UNIQA az egyik vezető közép-európai biztosítócsoport, az UNIQA Group Austria tagja, mely az alapítása óta eltelt két és fél évtized alatt a hazai piac 6. legnagyobb biztosítótársasága lett. A vállalat 1990 óta működik Magyarországon, 2003 novemberétől UNIQA Biztosító Zrt. néven. A cég stratégiája: egyszerűség, gyorsaság, korrekt és egyértelmű ügyfél- és partnerkiszolgálás, melynek operatív megvalósításában vezető jogtanácsos helyettesként dr. Kozma Dávidnak kiemelt szerepe van.

A start-up és FinTech cégek terjedése miatt a pénzügyi szolgáltatók versenyképességének megtartása mellett a jogtanácsosoknak is meg kell újítaniuk a megszokott munkaszervezést. Ezen újítások gyors és eredményes végrehajtására a 2016-os menedzsmentváltás (vezérigazgató 2016. 07. 01-jétől: Kurtisz Krisztián) katalizátorként hatott az UNIQA-nál. Az új menedzsment stratégiája és saját szemlélete egyezőségének köszönhetően dr. Kozma Dávid alakíthatta ki a jogi terület egyszerűsített, transzparens működését és szolgáltatási szintjét leíró szabályzatát, a menedzsment döntéseit segítő szerződéses fedőlapot és vezethetett be egy JIRA software alapú, jogi fel-adat-nyilvántartásra és kommunikációra testreszabott feladatkezelőt.
Az UNIQA-nál úgy gondolták: célszerű kiváltani a megszokott, az e-mail-en, telefonon és személyesen intézett feladatok nyilvántartás-ára alkalmazott Excel táblát egy innovatív (angol nyelvű) informatikai feladatkezelő-rendszerrel, amelyben a feladatok teljes körű rögzítése, követése és az előkészített dokumentumok küldése egy helyen valósul meg. A program legkedveltebb funkciója, hogy az e-mail-küldést felváltotta az adott feladaton belüli kommentelés lehetősége.

Az új stratégia legfőbb élvezői az ügyfelek, azonban fontos, hogy az egyszerű, gyors és egyértelmű jogi szolgáltatásból a partnerek és a munkatársak is részesüljenek, ezért – dr. Kozma Dávid kezdeményezésére – a jogi működést érintő újítások bemutatása során az interaktív prezentációk és a területenkénti roadshow-k kerültek előtérbe. Meggyőződése, hogy ez a kommunikáció újfajta ügyfélélményt nyújt a velük dolgozó szakterületeknek.
Tervei szerint az UNIQA a jövőben jogi gyakornoki programot indít, elősegítve a tehetséges fiatal jogászok felkutatását – szeretné, ha a kötelező szakmai gyakorlat keretein belül a joghallgatók megismerhetnék a biztosítási szektort és a benne rejlő potenciális lehetőségeket, és ezzel nemcsak munkatapasztalatot, hanem inspirációt is szereznének.

A képen: dr. Kozma Dávid

A képen: dr. Kozma Dávid

Pályázó:

• dr. Kozma Dávid