Az év in-house leasing és faktoring jogásza/csapata – Dr. Böde Tamás – MKB Euroleasing

Egy univerzális lízingcég felépítése

Dr. Böde Tamás – MKB-Euroleasing

Dr. Böde Tamás 2002-ben csatlakozott az MKB-Euroleasing cégcsoporthoz, mely 2015 óta az MKB Bank Zrt. gépjármű- és eszközfinanszírozási leányvállalata. A gépjárműfinanszírozási üzletág 25 éves múlttal rendelkezik. Ügyfelei számára közel 70 db MKB bankfiók, több mint 200 kereskedelmi partner, online autószalon és ajánlatadó felület nyújt segítséget lízingszolgáltatás elérésében.

Dr. Böde Tamás 1995-ben szerzett diplomát az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán; középiskolai tanulmányait matematika tagozaton végezte a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban. Mivel a jog is analizáló, szintetizáló gondolkodásmódot feltételez, matematikai készségei a mai napig nagyban segítik munkáját. Példáján keresztül igazolható, hogy a reál beállítottságú szakemberek is sikeresek lehetnek a jogi pályán. 2008-tól folyamatosan részt vesz a Magyar Lízingszövetség Jogi Bizottságának munkájában, 2016-tól a Jogi Bizottság vezető tisztségét látja el.
Az MKB-Euroleasing Csoportnál 2002 óta dolgozik vezető jogászként – két fős csapatával a teljes társasági jog és compliance témák kezelését biztosítja. Olyan fontos projektekben dolgozta ki a jogi hátteret, mint a lízing alapú készletfinanszírozás, nyíltvégű pénzügyi lízing 2012. évi bevezetése, illetve a corporate és eszközfinanszírozási üzletág teljes jogi dokumentálása. Nevéhez fűződik az MKB-Euroleasing Csoport teljes szolgáltatás- és termékpalettája szerződéses struktúrájának kialakítása is.

A Csoport 2015-ben új, nemzetközi hátterű finanszírozóknál évtizedes tapasztalatot szerzett menedzsmenttel bővült, és tevékenységi körét kiterjesztette a mezőgazdasági, nagyhaszongépjármű-, valamint általános gép- és berendezésfinanszírozási üzletágakra is. Egy tradicionális gépjármű-finanszírozási cégből épített fel egy univerzális lízing céget, kevesebb mint 1 év alatt. Ennek megvalósításához mind a szerződéses struktúrát, mind a tevékenységi engedélyt módosítani kellett, mindezt rendkívüli gyorsasággal, hogy az új stratégia cél mielőbb megvalósulhasson. Az univerzális szolgáltatások jogi, compliance és engedélyezési feltételeit a Jogi Igazgatóság, 1 fő vezető jogásszal, 1 fő teljes munkaidős és 1 fő részmunkaidős munkatárssal valósította meg, úgy, hogy közben maximálisan kiszolgálta a gépjármű-finanszírozási üzletág és a csoport többi területének igényeit is. A legnagyobb kihívást az idő rövidsége jelentette, ezért a meglévő szerződéses elemekből és ügymeneti eljárási rendekből kiindulva alakították ki az új struktúrát.
Ugyancsak kihívást jelentett az új, eszközfinanszírozási ügyfélkör kiszolgálása, ami sokkal összetettebb modellt kívánt, így a gépjármű-finanszírozásra használt struktúrát a corporate szemléletnek és igényeknek megfelelően kellett átalakítani.
A jogi támogatás a projekt teljes időtartalma alatt rugalmas, megoldásorientált, konstruktív és kompromisszumképes szemléletben zajlott, ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy mind a Csoport, mind az ügyfelek igényeit és céljait kielégítse. Így viszonylag rövid idő alatt biztosításra került az új stratégia kialakítása, ami hozzásegítette a szervezetet, hogy korábbi 5. lízingpiaci helyezését dobogósra cserélje.

Napjainkra az MKB-Euroleasing Csoport jól felépített stratégiájával magas színvonalú szolgáltatást nyújt mind saját, mind az MKB Bank Zrt. ügyfelei számára gépjármű- és eszközfinanszírozás terén.

A képen: dr. Böde Tamás

A képen: dr. Böde Tamás

Pályázó:

• dr. Böde Tamás