A Jogászdíjról

Milyen céllal született a Wolters Kluwer Jogászdíj koncepciója?

Magyarországon kevés elismerés jut az ügyvédeknek és általában a jogászoknak. Különösen igaz ez a szervezett, szakmai elismerésekre. A Magyar Ügyvédi Kamara díjain kívül nem is tudnánk igazán meghatározó díjat kiemelni, az állami kitüntetéseken kívül. Az volt a célunk, hogy a jogászokat olyan elismerésben részesítsük, mely nem egy életpályát díjaz, hanem az évről évre kiemelkedő egyéni és csapatteljesítményt.

Miből áll a pályázati anyag? Mit kell bemutatni, hogyan kell meggyőzni a bizottságot?

Ügyvédi irodák alapvetően ügyekkel tudnak pályázni, egy ügy vagy egy innovatív megoldás bemutatásával, amivel az iroda segítette ügyfeleit. A vállalati jogászoknál egy jogi projekt vagy probléma bemutatásával, a hatóságokkal vagy külső ügyvédi irodával történő hatékony együttműködés bemutatásával. Természetesen nem kérünk olyan információt, mely sértheti az ügyvédi vagy az üzleti titkokat, és a pályázatokat szigorúan bizalmasan kezeljük.

Miben különbözik ez a díj a nemzetközi ügyvédi díjaktól, mint a Chambers & Partners vagy a Legal500?

Elsősorban abban, hogy ez a díj Magyarországra, a magyar jogászokra van szabva. A Wolters Kluwer magyarországi ága (és elődjei) több évtizede dolgoznak együtt és segítik a magyar jogásztársadalmat. Szeretnénk a saját szempontrendszerünk szerint díjazni a legjobbakat. A fent említett díjak globális díjak, melyeken a részvétel bonyolult, hosszadalmas és hagyományosan előnyben részesíti a nagyobb irodákat. Mi lehetőséget biztosítunk a kisebb irodáknak egyaránt, hiszen a jogi innováció nem feltétlen szervezeti nagysághoz vagy pénzhez kötött tevékenység. Továbbá a méltánytalanul ritkán említett jogtanácsosok díjazása legalább olyan fontos számunkra, mint az ügyvédeké.

Mivel jár a díj elnyerése?

Nem csak első helyezettet hirdetünk, hanem egy-egy kategória legfeljebb hat legjobb pályázóját is kiemeljük, akikből egy kapja az adott kategória díját. A díjátadás ünnepélyes keretek közt történik. A kategória nyertese saját felületein, kommunikációjában a díjazás évének megjelölésével korlátlan ideig jogosult arra, hogy feltüntesse és használja az elnyert címet. A díjról és a győztesekről saját kiadványunkban is beszámolunk, melyet 5000 cég részére eljuttattunk.

Milyen szempontok alapján és kik fogják odaítélni a díjat?

Az elsődleges szempontok az innováció, az ügyfélközpontúság és a példaértékűség, ami a Wolters Kluwert is jellemzi, ezért ezt keressük a jogászcsapatokban is. Nem a legnagyobb ügyletet, a legnagyobb ügyértékű pert vagy a legnagyobb csapatot keressük, hanem azokat a megoldásokat, amivel egy kisebb iroda is könnyebbé teszi az ügyfelei életét, vagy olyan egyedülálló megoldással segíti őket, ami az egész szakmának például szolgálhat. Itt technikai megoldásokon át egyedi árazási megoldásokig széles a skála, mellyel pályázni lehet. A bírálóbizottság pedig a Wolters Kluwer szakértőiből áll, akik között van jogász és üzleti döntéshozó is, így pontosan belelátnak egy adott pályázat szakmaiságába.